Zebra z czekoladą

Najlepsze ciasto biszkoptowe!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Zebra z czekoladą
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 6 jajek
  • szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
Na krem:
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • polewa czekoladowa
  • mandarynki do dekoracji
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pyszne ciasto - zebrę!

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na puszystą pianę, dodaj cukier i miksuj do całkowitego rozpuszczenia cukru.
  2. Dodaj żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
  3. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki.
  4. Dno kwadratowej tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej 3/4 gotowej masy.
  5. Do pozostałego ciasta dodaj kakao, wymieszaj łyżką i wylej fantazyjnie na ciasto.
  6. Lekko zamieszaj patyczkiem do szaszłyków.
  7. Piecz w temperaturze 170 stopni C przez 40 minut.
  8. Ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty.
  9. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką i mieszaj, aż krem będzie gęsty.
  10. Kremem przełóż blaty ciasta i lekko dociśnij.
  11. Polewę podgrzej w kąpieli wodnej, polej nią ciasto i udekoruj podzielonymi na cząstki mandarynkami.

Zobacz inne przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)