Tort truskawkowy

Pyszny! Idealny na letnie przyjęcia!

DRUKUJ PRZEPIS
Tort truskawkowy
A. Rogalski
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 460 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:

Na ciasto tortu truskawkowego:

  • 10 dag orzechów laskowych
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • łyżeczka
  • proszku do pieczenia
  • łyżka kakao

Na poncz do tortu truskawkowego:

  • 200 ml herbaty
  • 1 łyżka rumu

Na krem do tortu truskawkowego:

  • 75 dag truskawek
  • 1 łyżka żelatyny
  • 4 żółtka
  • 20 dag cukru
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • 50 dag sera mascarpone
Truskawki ze śliwkami pod migdałową kruszonką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Orzechy drobno posiekaj. Żółtka utrzyj z cukrem, białka ubij na sztywną pianę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiej na białka. Dodaj masę żółtkową i orzechy, delikatnie wymieszaj.
  2. Ciasto na tort truskawkowy przełóż do tortownicy. Piecz ok. 30 min w temp. 180 st. C. Wystudź, przekrój na 3 cienkie blaty.
  3. Truskawki opłucz, odszypułkuj.
  4. Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wrzątku. Żółtka utrzyj na parze z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Połącz z mascarpone i żelatyną.
  5. Pierwszy blat nasącz herbatą z rumem, posmaruj cienką warstwą kremu, przykryj drugim blatem. Ciasto nasącz ponczem, przykryj grubą warstwą kremu. Wciśnij w niego truskawki. Przykryj ostatnią warstwą ciasta, nasącz je ponczem.
  6. Tort truskawkowy udekoruj pozostałym kremem i truskawkami, dobrze schłodź.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)