Przygotowanie: 40 min
Pieczenie: 50 min
Sztuka: 390 kcal
Przepis na 12 porcji:
Ciasto do tortu:
- 6 jajek
- 20 dag cukru
- cukier wanil.
- 17 dag mąki
- 2 łyżki mąki ziemniacz.
- cytryna
- łyżeczka proszku do piecz.
Krem kokosowy:
- 0,5 l mleka
- 10 dag wiórków kokosowych
- budyń kokosowy
- 25 dag masła
- 20 dag cukru
- cukier waniliowy
Do nasączenia:
- pół szklanki herbaty
- 3 krople aromatu rumowego
Do dekoracji:
- wiórki kokosowe
- migdały
- ciasteczka kokosowe
- listki melisy, ew. maliny
Sposób wykonania:
- Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj skórkę i sok z cytryny. Wsyp mąki z proszkiem do pieczenia. Dodaj ubite białka, wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy (26 cm). Piecz 45 min (180 st.). Ostudzony biszkopt przekrój na 3 blaty, nasącz herbatą z aromatem rumowym.
- Na krem: w 100 ml mleka rozmieszaj budyń. Resztę mleka gotuj 5 min z wiórkami kokosowymi, wlej mleko z budyniem. Zagotuj, ostudź, schłodź. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj po łyżce budyń.
- Krążki ciasta posmaruj kremem kokosowym. Ułóż jeden na drugim, lekko dociśnij. Boki i wierzch tortu posmaruj resztą kremu. Obsyp uprażonymi i ostudzonymi wiórkami kokosowymi i migdałami. Wierzch udekoruj, ciasteczkami, melisą i ew. malinami. Tort chłodź 4–5 godzin.