Tort biszkoptowy z serkiem i owocami – przepis

Czy tort serowy może być lekki i puszysty? Wypróbuj przepis na tort z serkami owocowymi i owocami – zachwyci wszystkich!
/ 27.03.2015 14:09

tort biszkoptowy

fot. Materiały prasowe Almette

Tort biszkoptowy z serkiem i owocami

  • Czas przygotowania: 120 min
  • Porcja  dla 8 osób

Składniki:

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:

  • 300 ml śmietany 30% z 3 łyżkami cukru pudru
  • 3 serki owocowe (różne smaki)
  • po 5 łyżek soku malinowego, wiśniowego i jagodowego
  • po 1 kubku owoców: malin, jagód, wiśni.

do dekoracji:

  • 3 serki owocowe (różne smaki)
  • świeże owoce – maliny, jagody, wiśnie.

Przygotowanie:

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy białka będą sztywne, dodajemy żółtka i przesianą mąkę pszenną. Następnie dosypujemy proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Masę wkładamy do tortownicy i pieczemy w 170 °C przez ok. 40 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy i dzielimy na 3 części.
  2. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dzielimy na trzy części. Do śmietany w 3 miseczkach dodajemy 3 różne serki. Pierwszą część biszkoptu nasączamy sokiem malinowym, nakładamy serek z jagoda i maliną oraz maliny.
  3. Przekładamy drugim biszkoptem nasączonym sokiem jagodowym i nakładamy serek z gruszką i jabłkiem oraz jagody.
  4. Trzeci biszkopt  nasączamy sokiem wiśniowym i smarujemy serkiem z wiśnią i żurawiną. Cały tort smarujemy po kolei trzema rodzajami serka.
  5. Wierzch dekorujemy świeżym owocami.

W przepisie wykorzystano owocowe serki Almette Fruit

Wypróbuj także przepis na tort serowy

Redakcja poleca

REKLAMA