fot. Materiały prasowe Almette
Tort biszkoptowy z serkiem i owocami
- Czas przygotowania: 120 min
- Porcja dla 8 osób
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
- 300 ml śmietany 30% z 3 łyżkami cukru pudru
- 3 serki owocowe (różne smaki)
- po 5 łyżek soku malinowego, wiśniowego i jagodowego
- po 1 kubku owoców: malin, jagód, wiśni.
do dekoracji:
- 3 serki owocowe (różne smaki)
- świeże owoce – maliny, jagody, wiśnie.
Przygotowanie:
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy białka będą sztywne, dodajemy żółtka i przesianą mąkę pszenną. Następnie dosypujemy proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Masę wkładamy do tortownicy i pieczemy w 170 °C przez ok. 40 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy i dzielimy na 3 części.
- Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dzielimy na trzy części. Do śmietany w 3 miseczkach dodajemy 3 różne serki. Pierwszą część biszkoptu nasączamy sokiem malinowym, nakładamy serek z jagoda i maliną oraz maliny.
- Przekładamy drugim biszkoptem nasączonym sokiem jagodowym i nakładamy serek z gruszką i jabłkiem oraz jagody.
- Trzeci biszkopt nasączamy sokiem wiśniowym i smarujemy serkiem z wiśnią i żurawiną. Cały tort smarujemy po kolei trzema rodzajami serka.
- Wierzch dekorujemy świeżym owocami.
W przepisie wykorzystano owocowe serki Almette Fruit
Wypróbuj także przepis na tort serowy