Fot. Puffins.co
Lekki tort orkiszowy – przepis
Tort składa się z biszkoptu przeciętego na 2 lub 3 blaty, sączonego sokiem wiśniowym, przełożonego lekkim kremem z ricotty, dżemem wiśniowym i puffingowanymi* wiśniami. Ozdobiony jest owocami i tartą gorzką czekoladą.
Puszysty biszkopt orkiszowy
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka gorzkiego kakao
Wykonanie:
- białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno mikserem na najwyższych obrotach
- ciągle ubijając dodawać porcjami cukier do całkowitego rozpuszczenia a w następnie kolejno dodawać zółtka żółtka
- ( wcześniej połączone ze sobą i przesiane ) mąki i proszek do pieczenia dodawać stopniowo po łyżce do piany i delikatnie wymieszać ręcznie lub użyć miksera na najniższych obrotach
- Całość przelać do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby smarować boków tłuszczem
- Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na termoobiegu w temperaturze ok 165 stopni przez ok 40 minut do tzw „suchego patyka”
- Po wyciągnięciu z piekarnika rzucić biszkopt z wysokości ok 60 cm na podłogę lub blat ( dla wyrównania wierzchu ciasta )
- Biszkopt ostudzić
Zobacz także: Obalamy 4 mity na temat słodyczy!
Do nasączenia:
- 100 – 150 ml soku wiśniowego lub mocnej herbaty wiśniowej (opcjonalnie z dolewką wiśniówki)
Do przełożenia:
- niskosłodzony lub bezcukrowy dżem wiśniowy ok ½ słoika
- ½ opakowania wiśni puffingowanych
- lekki krem z ricotty i bitej śmietany light (przepis poniżej):
Lekki krem z ricotty i śmietany light
- 500 gram ricotty
- 250 ml bitej śmietany light (gotowej lub do ubijania)
- ½ szklanki g cukru lub cukru trzcinowego
- aromat śmietankowy – opcjonalnie
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i ubić na gładko mikserem na najwyższych obrotach.
Zobacz także: Przepis na zdrowe ciasto czekoladowe
Wykonanie całego tortu:
- ostudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty ( lub 2 blaty – wtedy adekwatnie pomiędzy warstwy dać więcej kremu )
- pierwszy blat ułożyć na paterze lub dużym talerzu, nasączyć częścią soku lub herbaty
- następnie wyłożyć na niego dżem wiśniowy oraz część kremu z ricotty i porozrzucać kilka puffingwanych wiśni
- całość przykryć kolejnym blatem, nasączyć i nałożyć krem z ricotty i ponownie porozrzucać kilka puffingowanych wiśni
- ostatni blat nasączyć i delikatnie umieścić na górę ciasta, wysmarować pozostałym kremem i przyozdobić tartą gorzką czekoladą oraz puffingowanymi wiśniami.
- Opcjonalnie można wysmarować także boki tortu i oprószyć gorzką czekoladą, lub okruszkami pozostałymi po biszkopcie
- Całość schłodzić w lodówce
Puffingowane* – czyli suszone nowoczesną metodą puffingu – w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni.
W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach.
Źródło: Materiały prasowe Puffins.co
Zobacz także: Suszone owoce – na co trzeba uważać?