Tarta z pomarańczami

Na cieście kakaowym!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z pomarańczami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • łyżka kakao
  • łyżka cukru pudru
  • 10 dag masła
  • żółtko
  • 3 łyżki zimnej wody
Na nadzienie:
  • 2 jajka
  • żółtko
  • skórka starta z dwóch pomarańczy
  • sok i miąższ z pomarańczy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
Tarta z brokułami, szynką i serem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę pomarańczową!

  1. Z podanych składników zagnieć szybko ciasto.
  2. Foremkę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem i wylep ciastem.
  3. Odstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Następnie wyłóż papierem do pieczenia, wsyp groch, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C i piecz 20 minut.
  5. Papier i groch usuń, ciasto piecz kolejne 15 minut.  
  6. W żaroodpornej misce umieść jajka, żółtka, cukier, skórkę, miąższ i sok z pomarańczy.
  7. Ubijaj na parze około 15-20 minut.
  8. Masę ostudź i połącz z ubitą kremówką.
  9. Następnie wylej na upieczony spód.
  10. Odstaw do zamrażarki mniej więcej na 5 godzin.
  11. Wyjmij na 10 minut przed podaniem.

Zobacz też przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)