Tarta z gruszkami i orzechami

Kruche ciasto i wyrazisty smak owoców.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z gruszkami i orzechami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
Składniki na ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 12,5 dag masła
  • 3 łyżki śmietany
  • żółtko
  • cukier waniliowy
Na masę:
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 60 dag  gruszek
  •  2 kieliszki gruszkówki
Ciasto z kajmakiem i jabłkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na tartę z gruszkami!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Schłodź w lodówce przez około 30 minut.
  3. Następnie rozwałkuj na placek, część ciasta odetnij na paski, resztą wyłóż foremkę.
  4. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp suchy groch i piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.
  5. Usuń groch i piecz jeszcze 10 minut.
  6. Gruszki obierz, pokrój w kostkę.
  7. Orzechy grubo posiekaj, wymieszaj z gruszkami.
  8. Skrop nalewką gruszkową.
  9. Przełóż na ciasto.
  10. Na wierzchu ułóż kratkę z ciasta.
  11. Piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C.

Sprawdź inne przepisy na desery z gruszkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)