Strudel z jabłkami

Złocisty, kuszący i aromatyczny!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Strudel z jabłkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 2 łyżki oleju
  • jajko
  • 60-70 ml wody
  • szczypta soli
Farsz:
  • 1,5 kg twardych jabłek
  • cynamon
  • 5 łyżek cukru
  • 5 dag migdałów w płatkach
  • skórka otarta z cytryny
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
Ciasto z kajmakiem i jabłkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na strudel z jabłkami!

  1. Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto. Przez 2 minuty uderzaj nim o blat kuchenny.
  2. Włóż do miski, przykryj folią i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  3. Jabłka oczyść, pokrój w cienkie plasterki.
  4. Wymieszaj z cynamonem, cukrem, połową migdałów i skórką.
  5. Ciasto cienko rozwałkuj, przełóż na ściereczkę i delikatnie rozciągaj, by stało się cieniutkie.
  6. Posmaruj śmietaną, posyp płatkami i rozłóż jabłka.
  7. Pomagając sobie ściereczką zwiń w roladę, brzegi podwiń pod spód.
  8. Strudel ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem.
  9. Posmaruj masłem, piecz 70 min w 185 °C.

Sprawdź inne przepisy z jabłkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)