SERNIK Z ROSĄ: sernik z rosą i brzoskwiniami i inne

Sernik z bezą fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Sernik z rosą to klasyczny polski wypiek, który gości na wielu rodzinnych uroczystościach – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 27.07.2017 14:22
Sernik z bezą fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Sernik z rosą na bazie sera twarogowego lub mielonego z wiaderka to kremowe i niezwykle smaczne ciasto. Ubite na sztywno białka w połączeniu z cukrem tworzą niezwykłą puszystą pianę z przypieczonym wierzchem. Po wystudzeniu tworzą się charakterystyczne krople syropu cukrowego, które są widoczne po upieczeniu. Sprawdź nasze pomysły na doskonałe i proste w przygotowaniu ciasto!

Sernik z rosą i brzoskwiniami

Oto składniki  na sernik z rosą i brzoskwiniami:

  • szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka mleka
  • budyń śmietankowy
  • brzoskwinie w puszce
  • pół szklanki oleju
  • 5 jajek
  • 5 białek

Jak zrobić sernik z rosą i brzoskwiniami?

Na początku przesianą wcześniej mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. Kolejno miksujemy z cukrem, jajkami oraz masłem. Ugniatamy dokładnie tworząc zbitą kulę. Przekładamy do lodówki lub zamrażalnika do schłodzenia.  Formę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy rozwałkowane ciasto. Miksujemy w międzyczasie ser, jajka, mleko, budyń i cukier na gładką masę. Kroimy brzoskwinie i układamy na masie serowej. Przelewamy na ciasto. Na koniec ubijamy białka z cukrem i układamy na serze. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut. Tak przygotowany idealnie smakuje również z dodatkiem innych owoców.

Sernik z rosą z sera w wiaderku

Oto składniki na sernik z rosą z sera w wiaderku:

  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilogram twarogu z wiaderka
  • pół szklanki oleju
  • budyń śmietankowy
  • 4 białka
  • szklanka mleka

Jak zrobić sernik z rosą z sera w wiaderku?

Na początku smarujemy blachę do pieczenia dowolnym tłuszczem i oprószamy mąką. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. W głębokiej misce lub na stolnicy zagniatamy jajka z mąką, proszkiem do pieczenia, masłem oraz cukrem. Formujemy kulę i odkładamy do lodówki do schłodzenia przynajmniej na 30 minut do godziny. Pieczemy spód ciasta przez 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15 minut. Następnie wystawiamy do ostudzenia. W międzyczasie miksujemy jajka, ser, mleko, budyń oraz olej na gładką masę. Wylewamy na spód. Na koniec ubijamy pianę z białek z dodatkiem cukru. Całość pieczemy przez 50 minut. Tak przygotowany sernik z rosą wspaniale prezentuje się na rodzinnych uroczystościach.

Sprawdź inne przepisy na desery

Redakcja poleca

REKLAMA