Składniki na masę:
- 375 g zmielonego twarogu sernikowego
- 200 g mleka skondensowanego
- 50 ml Sunquicka Mango
- 15 g żelatyny
- 25 ml gorącej wody
- 375 g ubitej śmietany 30%
Składniki na spód:
- 100 g zgniecionych herbatników
- 50 g orzechów nerkowca (prażonych i posiekanych)
- 60 g masła
Składniki na polewę:
- 25 ml Sunquicka Mango
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 100 ml wody
- 2 mango
Przygotowanie:
Rozpuszczone masło wymieszać z herbatnikami i orzechami. Po ostygnięciu rozprowadzić na dnie tortownicy, dobrze przygniatając warstwę do podłoża. W misce zmiksować ser z mlekiem skondensowanym i 50 ml Sunquicka Mango. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, studzić, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Masę serową połączyć z ubitą śmietaną, całość rozprowadzić na warstwie herbatnikowej. Tortownicę włożyć na kilka godzin do lodówki. Polewę robimy z zagotowanej wody, zmieszanej z mąką kukurydzianą i 25 ml Sunquicka Mango. Gdy wystygnie i zgęstnieje, pokrywamy nią ciasto wraz z brzegami, wcześniej układając na wierzch obrane i pokrojone w cienkie plastry mango. Idealny deser na leniwe, letnie popołudnia gotowy!
Źródło: www.indexfood.pl
Zobacz także: Jak przygotować sernik mrożony?