Jak przygotować sernik mrożony?

Jak przygotować sernik mrożony?

Sernik mrożony to alternatywa dla wszystkich tych, którym zepsuł się piekarnik lub tego piekarnika nie posiadają. Oraz dla tych, którzy piekarników po prostu nie lubią.
/ 07.09.2010 12:06
Jak przygotować sernik mrożony?

Wystarczy ci kilogram sera twarogowego (takiego z wiaderka)

Do tego:

  • 5 jaj
  • 8 łyżek cukru pudru
  • Cukier waniliowy
  • 2 żelatyny (zakładając, że 1 opakowanie wystarcza na 500 ml)
  • Dowolna kolorowa galaretka + trochę świeżych owoców dla ozdoby
  • Ewentualnie biszkopty

Ubijamy jajka na pianę, dodajemy cukier. Następnie – cały czas miksując – stopniowo dodajemy twaróg i cukier waniliowy. Dolewamy żelatynę rozpuszczoną w połowie szklanki wrzątku (ale przestudźmy ją przed dolaniem!).

Do tak przygotowanej masy można dodać np. rodzynki.

Tortownicę wykładamy biszkoptami (ale nie jest to konieczne), a na nie ostrożnie wylewamy masę serową. Wkładamy do lodówki. Gdy masa stężeje, układamy na niej owoce i zalewamy tężejącą galaretką.

Sernik chłodzimy przez jeszcze ok. godzinę.

Zobacz także: Co zrobić, aby sernik nie opadał?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)