Sernik cytrynowy na herbatnikach

Subtelny i kuszący delikatnym aromatem - zadowoli każdego smakosza.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik cytrynowy na herbatnikach
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Spód:
  • 15 dag herbatników
  • 75 dag masła
Masa:
  • 50 dag sera mielonego dość mokrego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • skórka i sok z trzech cytryn
  • 1 budyń waniliowy
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
Sernik krakowski - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Herbatniki bardzo drobno pokrusz, wymieszaj z rozpuszczonym masłem. 
2. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem.
3. Na dnie ułóż krążek papieru do pieczenia, do boków przyklej pasek papieru do pieczenia wyższy o 3 cm od boków foremki.
4. Przygotowane składniki na spód rozłóż na dnie foremki.
5. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj ser biały, otartą skórkę i sok wyciśnięty z cytryn.
6. Wsyp budyń wymieszany z mąką i proszkiem do pieczenia.
7. Białka ubij na sztywno i delikatnie połącz z masą serową.
8. Masę przelej do przygotowanej foremki. 
9. Piecz w 160 stopniach przez 1 godzinę i 10 minut w piekarniku elektrycznym.
10. Ostudź w piekarniku.
11. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: ciastosernik
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)