Rogaliki z morelami - przepis składniki i przygotowanie

Są przepyszne!
Weronika Kwaśniak / 05.01.2016 06:29
DRUKUJ PRZEPIS
Rogaliki z morelami - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 15 dag miękkiego masła
  • 7 dag cukru
  • jajko
  • 25 dag mąki
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania
  • gruby cukier do posypania
Na nadzienie:
  • suszone morele
  • marmolada
Przygotowanie:

Zobacz przepis na rogaliki z morelami!

  1. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem.
  2. Następnie przełóż ciasto na stół podsypany mąką i szybko zagnieć.
  3. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
  4. Schłodzone ciasto podziel na dwie części.
  5. Każdą rozwałkuj na placek o grubości kilku milimetrów i potnij na 8 trójkątów.
  6. Trójkąty posmaruj marmoladą.
  7. Na brzegu każdego połóż suszoną morelę i zwiń ciasto w rulon.
  8. Rogaliki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blasze, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp grubym cukrem.
  9. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Zobacz też kilka pomysłów na desery:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA