Przekładane ciasteczka z dżemem

Z dodatkiem białej czekolady!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przekładane ciasteczka z dżemem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 14
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 dag masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • duże jajko
  • mandarynka
  • szklanka mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki gęstego dżemu
  • czekolada biała
  • posiekane orzechy  
  • kolorowa posypka do wypieków
Waniliowe ciasteczka - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na przekładane ciasteczka z dżemem!

  1. Dorodną mandarynkę wyszoruj, a następnie sparz w gorącej wodzie, osusz.
  2. Na drobnej tarce zetrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij sok.
  3. Mąkę wsyp do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  4. Miękkie mało utrzyj mikserem elektrycznym na puch z cukrem.
  5. Do masy maślanej wbij jajko, dodaj sok i skórkę startą z mandarynki. Wsyp mąkę z proszkiem.
  6. Tak przygotowane ciasto przełóż na blaszkę o wymiarach 18 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni, piecz do suchego patyczka (ok. 20 minut).
  8. Wyjmij, ostudź i przekrój na dwa blaty.
  9. Blaty posmaruj dżemem. Dociśnij deseczką.
  10. Pokrój na kawałki, polej roztopioną czekoladą i posyp orzechami oraz posypką.

Zobacz inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)