Pomarańcze w karmelu

Prosty i kuszący deser!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pomarańcze w karmelu
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 duże pomarańcze
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżka orzeszków piniowych
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pomarańcze w karmelu!

  1. Z jednej pomarańczy otrzyj skórkę, pozostałe obierz.
  2. Dokładnie zdejmij ze wszystkich białą błonkę, tak by na wierzchu był widoczny soczysty miąższ.
  3. Cukier wsyp do rondelka, podgrzewaj aż się rozpuści i zrobi się rumiany. Aby równomiernie się rozpuścił nie należy go mieszać, a jedynie potrząsać rondelkiem.
  4. Ostrożnie wlej wodę.
  5. Całość podgrzewaj mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie jednolity płyn.
  6. Dodaj orzeszki.
  7. Pomarańcze ułóż na talerzykach i polej karmelem.
  8. Posyp otartą skórką pomarańczową.

Zobacz też przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)