Pomarańcze w karmelu - przepis, składniki i przygotowanie

Prosty i kuszący deser!
Weronika Kwaśniak / 26.11.2015 06:55
DRUKUJ PRZEPIS
Pomarańcze w karmelu - przepis, składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 duże pomarańcze
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżka orzeszków piniowych
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pomarańcze w karmelu!

  1. Z jednej pomarańczy otrzyj skórkę, pozostałe obierz.
  2. Dokładnie zdejmij ze wszystkich białą błonkę, tak by na wierzchu był widoczny soczysty miąższ.
  3. Cukier wsyp do rondelka, podgrzewaj aż się rozpuści i zrobi się rumiany. Aby równomiernie się rozpuścił nie należy go mieszać, a jedynie potrząsać rondelkiem.
  4. Ostrożnie wlej wodę.
  5. Całość podgrzewaj mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie jednolity płyn.
  6. Dodaj orzeszki.
  7. Pomarańcze ułóż na talerzykach i polej karmelem.
  8. Posyp otartą skórką pomarańczową.

Zobacz też przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA