Placek twarogowy z jabłkiem

Z rodzynkami i cynamonem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Placek twarogowy z jabłkiem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 15 dag cukru
  • szklanka mleka
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła
Wierzch:
  • 50 dag twarogu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 10 dag cukru
  • 5 dag rodzynek
  • 75 dag małych, winnych jabłek
  • cynamon
Ciasto z jabłkami i budyniem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na placek z twarogiem i jabłkiem!

  1. Drożdże, łyżkę mąki i cukru rozmieszaj w letnim mleku.
  2. Odstaw rozczyn.
  3. Jajko i żółtka zmiksuj z cukrem.
  4. Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną i stopione masło.
  5. Wyrób gładkie ciasto, odstaw do wyrośnięcia.
  6. Twaróg zmiksuj z żółtkami, śmietaną i cukrem.
  7. Połącz z rodzynkami i pianą z białek.
  8. Ciastem wyłóż formę, przykryj masą twarogową.
  9. Ułóż połówki jabłek, oprósz cynamonem.
  10. Odstaw do wyrośnięcia.
  11. Piecz przez około 60 minut w temperaturze 190 stopni C.

Zobacz inne przepisy z jabłkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
placek z twarogiem i jabłkiem musi byc pyyyyszny