Pieczone jabłka z żurawinowym nadzieniem

Prawdziwie jesienny deser!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczone jabłka z żurawinowym nadzieniem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 450 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 duże jabłka
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki masła
  • szczypta cynamonu
  • łyżka miodu
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 białko
Ciasto:
  • 15 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
Ciasto z jabłkami i budyniem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na pieczone jabłka z żurawiną!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, chłodź 30 min.
  2. Z jabłek odetnij wierzchy.
  3. Łyżką wybierz miąższ, zrumień go na maśle z żurawiną i cynamonem.
  4. Dodaj skórkę z cytryny i miód.
  5. Farszem nadziej jabłka.
  6. Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm.
  7. Wytnij paseczki o szerokości 1 cm.
  8. Zapleć kratkę z ośmiu pasków na każde jabłko,.
  9. Jabłka posmaruj białkiem i obłóż ciastem - dociśnij je do jabłka.
  10. Posmaruj resztą białka.
  11. Piecz 15-20 minut w temperaturze 185 stopni, aż uzyskają ładny, rumiany kolor.

Sprawdź inne przepisy na jabłka:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)