Pavlova z malinami

Kultowy deser!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pavlova z malinami
Fotolia
Liczba porcji: 10
Poziom trudności: średni
Składniki:
Na bezę:
  • 5 białek
  • 280 g cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu winnego
Na krem:
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
  • 500 g malin
  • łyżka cukru pudru
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na Pavlovą z malinami!

  1. Białka ubij na sztywno.
  2. Powoli dodawaj do nich cukier.
  3. Ubijaj jeszcze przez 3 minuty.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni.
  5. Dodaj do piany ocet i mąkę ziemniaczaną, miksuj przez minutę aż do połączenia się składników.
  6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej pianę tak, aby uformowała koło o średnicy około 20-25 cm.
  7. Wygładź boki bezy, wewnątrz pozostawiając wgłębienie, przypominające mały wulkan.
  8. Przykręć piekarnik do 120-130 stopni i piecz bezę przez około 75-80 minut.
  9. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim Pavlovą do wystudzenia.
  10. Gdy beza wystygnie, ubij kremówkę z cukrem pudrem.
  11. Część malin rozdrobnij i dodaj do ubitej kremówki.
  12. Wgłębienie wewnątrz bezy wypełnij kremówką, udekoruj pozostałymi malinami. Możesz również ostrożnie przeciąć Pavlovą na pół i nałożyć kremówkę do wnętrza.

Zobacz inne przepisy z malinami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
ojej, pavlova z malinami to mój ulubiony deser! dzięki że o nim napisaliście