Niemiecka szarlotka Apfelstrudel

Po prostu pyszna!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Niemiecka szarlotka Apfelstrudel
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • małe jajko
  • odrobina zimnej wody
Nadzienie:
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 5 dag rodzynek
  • 10 dag rozpuszczonego masła
  • 4 łyżki bułki tartej
Ciasto z jabłkami i budyniem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na niemiecką szarlotkę Apfelstrudel!

  1. Mąkę przesiej na stolnicę z solą i cukrem.
  2. Wbij jajko, dodaj masło i olej.
  3. Zagniataj - w trakcie dolej tyle wody, by wyszło elastyczne ciasto.
  4. Owiń w folię, chłodź 30 minut.
  5. Jabłka obierz, pokrój w plasterki.
  6. Połącz z rodzynkami, cynamonem, skórką, bułką i cukrem.
  7. Blat oprósz mąką i lekko rozwałkuj ciasto.
  8. Przełóż je na ściereczkę i rozciągnij na cieniutki placek (powinna przez nie prześwitywać serwetka).
  9. Posmaruj masłem, nałóż farsz, pozostawiając po 3 cm z boków.
  10. Wolne części załóż do środka.
  11. Pomagając sobie ściereczką, zwiń w roladę.
  12. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  13. Posmaruj resztą masła.
  14. Piecz 40 minut w temperaturze 190°C.

Zobacz inne przepisy z jabłkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/rok temu
czy taka szarlotka niemiecka niby jest lepsza od polskiej? ludzie trochę patriotyzmu
/rok temu
haha kto by chciał robić szarlotkę niemiecką, jak polska lepsza