Lane chruściki

Tradycyjne pyszności na karnawał!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Lane chruściki
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 łyżek mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • trochę mleka
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder
  • cynamon
Ptysie z kremem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na lane chruściki!

  1. Mąkę i żółtka zmiksuj z taką ilością mleka, aby ciasto było gęściejsze niż na naleśniki, dodaj ubitą na sztywno pianę z białek.
  2. Rozgrzej tłuszcz, a gdy będzie dostatecznie gorący, przez lejek cienką strużką lej na niego ciasto - spiralnie poruszając lejkiem.
  3. Gdy chruścik zrumieni się z jednej strony, odwróć i zrumień go z drugiej.
  4. Przełóż na bibułę i usmaż kolejne chruściki.
  5. Po osączeniu z nadmiaru tłuszczu, przed podaniem posyp ciastka cukrem i cynamonem.

Zobacz inne przepisy na Tłusty Czwartek:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)