Kremowe tiramisu

Smakowite tiramisu przygotujesz z dobre jakości serka mascarpone

DRUKUJ PRZEPIS
Kremowe tiramisu
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 210 min
Ilość kalorii: 280 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 12 podłużnych biszkoptów
  • 25 dag serka mascarpone
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek likieru Amaretto
  • 1/2 szklanki schłodzonej kremówki
  • 1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy
  • naturalne kakao
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Żółtka z cukrem przełóż do miski, wlej 3 łyżki likieru Amaretto.  Ubijaj na parze około 20 minut, aż powstanie puszysty krem.  Następnie lekko przestudź. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.  
  2. W osobnym naczyniu utrzyj serek mascarpone, dodaj krem jajeczny, dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj ubitą śmietanę. Biszkopty połam, ułóż w pucharkach i polej kawą wymieszana z pozostałym likierem Amaretto. Przykryj biszkopty kremem i odstaw do lodówki na 3 godziny.
  3. Przed podaniem kremowego tiramisu w kieliszku oprósz je kakao.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)