Krem truskawkowy - przepis

jedzenie na podłodze
Krem truskawkowy można zrobić ze świeżych lub mrożonych owoców.
/ 05.07.2018 14:30
jedzenie na podłodze

Przygotowanie: 30 min

Składniki dla 4 osób:

  • 35 dag mrożonych truskawek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36-proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 6 łyżek wody

Do dekoracji:

  • kawałki owoców
  • listki mięty

Sposób wykonania kremu truskawkowego:

  1. Mrożone owoce zostaw w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. Następnie osącz z nadmiaru wody i przełóż do miski. Część owoców zostaw w całości do dekoracji. Do reszty dodaj cynamon i dokładnie ugnieć (lub zmiksuj). Wymieszaj.
  2. Śmietanę kremówkę przełóż do wysokiego naczynia i ubij trzepaczką z cukrem pudrem. Jeżeli używasz miksera, nastaw go na najwolniejsze obroty. Miksując, uważaj, żeby nie ubić kremówki zbyt mocno, bo może zrobić się z niej masło.
  3. Żelatynę wymieszaj z wodą w garnuszku lub metalowej misce. W drugim garnku zagotuj wodę. Postaw na nim miseczkę z wymieszaną z wodą żelatyną. Mieszaj, aż żelatyna dokładnie się rozpuści. Odstaw do ostudzenia. Od czasu do czasu zamieszaj, żeby żelatyna nie zaczęła się nierównomiernie ścinać.
  4. Przestudzoną, ale nie ściętą, żelatynę wlej do zmiksowanych owoców. Całość delikatnie wymieszaj. Gdy mus zacznie gęstnieć, dodaj ubitą kremówkę. Rozłóż krem do salaterek i odstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem udekoruj kawałkami owoców i listkami mięty.

Zobacz przepisy na inne desery!

Smakowite desery - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA