Składniki:
- 60 dag twardych, małych truskawek
- 20 dag cukru kryształu
- pomarańcza
- po 1–2 łyżeczki sezamu, wiórków kokosowych i płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Truskawki opłucz, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Nie odrywaj szypułek. Pomarańczę umyj, osusz, zestrugaj cienkie wiórki skórki i wyciśnij sok odrzucając pestki.
- Sok pomarańczowy wlej na patelnię. Wsyp cukier i ogrzewaj na średnim ogniu, aż się roztopi i skarmelizuje na złoty kolor. Patelnię z karmelem ustaw na małym ogniu, aby karmel nie zastygł.
- Kolejno nabijaj truskawki od strony szypułki na bambusowy patyk, zanurzaj w karmelu i – zanim zastygnie – lekko posyp sezamem, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Układaj na talerzu i odstaw w suche miejsce do zastudzenia. Ułóż w piramidkę. Udekoruj wiórkami skórki pomarańczowej i podawaj.