Kokosowe ciasteczka bez pieczenia - przepis składniki i przygotowanie

Te ciasteczka bez pieczenia to pyszne herbatnikowe przekładańce!
Weronika Kwaśniak / 14.07.2016 07:03
DRUKUJ PRZEPIS
Kokosowe ciasteczka bez pieczenia - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 herbatników

Na krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 10 dag białej czekolady
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • szklanka wiórków kokosowych
  • opcjonalnie: małe owoce do obłożenia, np. jagody lub maliny
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kokosowe ciasteczka bez pieczenia!

  1. Przygotuj krem budyniowy: połowę mleka zagotuj, a drugą wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i mąką.
  2. Powstałą mieszankę dolej do gotującego się mleka i cały czas mieszaj, aż powstanie gęsta masa.
  3. Odstaw do wystudzenia.
  4. Czekoladę połam na kostki.
  5. 12 odłóż do dekoracji, resztę zetrzyj na tarce.
  6. Miękkie masło zmiksuj i dodawaj do niego partiami, ciągle miksując, ostudzoną masę budyniową.
  7. Na koniec dodaj wiórki kokosowe (nieco zostaw do posypania) i startą czekoladę. Wymieszaj.
  8. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub folią.
  9. Na folii ułóż warstwę herbatników 4 na 3 sztuki.
  10. Posmaruj warstwą kremu, a następnie przykryj kolejną warstwą herbatników. Znowu ułóż krem i herbatniki.
  11. Wierzch przykryj resztą kremu, posyp wiórkami i udekoruj czekoladą.
  12. Odstaw do lodówki, aby deser dobrze stężał.

Zobacz więcej przepisów bez pieczenia:

Charlotte - deser bez pieczenia
Jak zrobić serową stefankę?
Sernik miętowy - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA