POLECAMY

Egzotyczna słodkość - sprawdź nasze przepisy na kokosanki

Kokosanki to doskonały deser dla wszystkich fanów egzotycznych smaków – sprawdź nasze przepisy!

/ 2 tygodnie temu
Egzotyczna słodkość - sprawdź nasze przepisy na kokosanki fot. Fotolia

Kokosanki przyrządzane na bazie wiórków, mąki kokosowej lub z dodatkiem oleju kokosowego są proste i szybkie w przygotowaniu. Napowietrzone białka dodają lekkości i spajają całość. Możemy dolać odrobinę rumu w wersji dla dorosłych. Sprawdź nasze pomysły na wykwintne kokosanki!

Kokosanki z białek

Oto składniki na kokosanki z białek:

  • 4 białka jaj
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • ¼ szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 szklanki wiórków kokosowych

Jak zrobić kokosanki z białek?

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ubijamy białka jaj na sztywno. Łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z mąką i ekstraktem waniliowym.  Wykładamy za pomocą łyżki do lodów. Pieczemy przez 20 minut do zezłocenia. Pozostawiamy do wyschnięcia i ostudzenia.

Kokosanki czekoladowe

Oto składniki na kokosanki czekoladowe:

  • puszka mleka skondensowanego
  • opakowanie czekolady
  • szczypta soli
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • ekstrakt waniliowy
  • olej kokosowy
  • 150 g mąki

Jak zrobić kokosanki czekoladowe?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dolewamy mleko skondensowane. Doprawiamy szczypta soli. Dodajemy olej kokosowy i przesianą wcześniej mąkę. Mieszamy wiórki kokosowe z masą. Wykładamy na blachę w małych porcjach i pieczemy przez 12 minut. Tak przygotowane schładzamy i wysuszamy.

Kokosanki bez cukru

Oto składniki na kokosanki bez cukru:

  • 2,5 szklanki wiórków kokosowych
  • ¼ szklanki oleju kokosowego
  • pół szklanki stewii
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli
  • opcjonalnie pokruszone orzechy, kakao, lub mąka kokosowa

Jak zrobić kokosanki bez cukru?

Wszystkie składniki wkładamy do blendera. Miksujemy na gładką masę tak, aby pozostałe mniejsze cząstki. Rolujemy kulki za pomocą dłoni lub łyżki do lodów. Obtaczamy w mące kokosowej, kakao lub wiórkach kokosowych. Schładzamy w lodówce i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Zobacz inne przepisy na desery

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)