Dyniowy sernik

Zaskakujący pomysł!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Dyniowy sernik
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na spód:
  • 250 g herbatników
  • 80 g masła
  • łyżeczka przyprawy do piernika
Na masę sernikową:
  • 250 g mascarpone
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 800 g twarogu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżka soku z cytryny
  • 450 g zmiksowanego miąższu dyni
Sernik krakowski - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić sernik dyniowy!

  1. Herbatniki bardzo drobno pokrusz.
  2. Masło rozpuść i wymieszaj z drobinkami herbatników. Dodaj do masy łyżeczkę przyprawy do piernika.
  3. Dno blaszki wyłóż papierem, przełóż masę herbatnikową i ugnieć. Odstaw do lodówki.
  4. Wszystkie składniki na masę sernikową zmiksuj.
  5. Przełóż masę serową na schłodzony spód z herbatników.
  6. Wyrównaj, piecz w 160 stopniach C przez 1,5 godziny.
  7. Po wystudzeniu sernik dyniowy możesz udekorować bitą śmietaną.

Zobacz inne przepisy z dynią:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)