Czekoladowe babeczki

Z kremem z białej czekolady!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Czekoladowe babeczki
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 czubate łyżki kakao
  • sól
Na krem:
  • 40 dag białej czekolady
  • 1 l śmietanki 30 %
  • 2 łyżeczki żelatyny
Muffinki z dyni - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić czekoladowe babeczki!

  1. Mąkę z kakao przesiej na stolnicę i dodaj szczyptę soli.
  2. Masło posiekaj z mąką, dodaj cukier puder oraz dwa żółtka i szybko zagnieć ciasto. Nie ugniataj zbyt długo.
  3. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
  4. Z ciasta wykrawaj kółka, wylep nimi posmarowane masłem foremki.
  5. Ciasto dociśnij do spodu oraz boku foremek.
  6. Spody nakłuj widelcem.
  7. Piecz 12 minut w temperaturze 180 stopni C.
  8. Żelatynę namocz w wodzie.
  9. Śmietankę podgrzej, rozpuść w niej czekoladę.
  10. Do ciepłej śmietanki dodaj żelatynę. Wymieszaj.
  11. Gdy zacznie gęstnieć, przełóż do szprycy i wyciskaj do wystudzonych i wyjętych z foremek babeczek.

Zobacz też przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
Gabinka/rok temu
apetyczne bardzo, tylko też kaloryczne. A jakby tak dodać stewię zamiast cukru? Ja to zazwyczaj robię przy wypiekach, wtedy Natusweet daję, bo nie gorzknieje w pieczeniu. Warto spróbować :)