Cytrynowe tiramisu

Pyszny deser bez pieczenia!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Cytrynowe tiramisu
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • opakowanie podłużnych biszkoptów (ok. 25 sztuk)
  • 2 łyżeczki mielonej kawy
  • 50 ml likieru kawowego
  • 50 dag serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 4 czubate łyżki cukru (60 g)
  • łyżeczka żelatyny
  • cytryna
  • 2 łyżeczki kakao
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na cytrynowe tiramisu!

  1. Żółtka utrzyj z cukrem na parze, aż masa stanie się biała i zwiększy objętość.
  2. Zdejmij z ognia i ubijaj jeszcze chwilę, aby masa przestygła.
  3. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
  4. W soku namocz żelatynę, gdy napęcznieje, podgrzej, aby się rozpuściła.
  5. Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj masę żółtkową, rozpuszczoną żelatynę i skórkę z cytryny.
  6. Dokładnie wymieszaj.
  7. Kawę zaparz w szklance wrzątku, przecedź, wystudź i wymieszaj z likierem.
  8. Biszkopty mocz w kawie i ułóż ich warstwę w foremce keksowej wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Na warstwie biszkoptów połóż 1/4 część przygotowanego kremu.
  10. Potem znów warstwa biszkoptów i tak do wyczerpania składników.
  11. Ciasto wstaw do lodówki.
  12. Przed podaniem posyp z wierzchu kakao.

Zobacz inne przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
sekendra/rok temu
ja mam cytrynowe tiramisu gdzieś. wolę zwykłę