Ciasto z pigwą - przepis składniki i przygotowanie

Pomysł na nietypowy wypiek? Pyszne ciasto z pigwą!
Weronika Kwaśniak / 30.08.2016 07:10
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto z pigwą - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 4 jajka
  • 300 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 pigwy
  • łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasto z pigwą - ten prosty placek kusi nietypowym posmakiem owoców! Sprawdź!

  1. Żółtka oddziel od białek.
  2. Miękkie masło utrzyj z cukrem waniliowym, esencją waniliową i cukrem.
  3. Podczas ucierania dodawaj żółtka - ostrożnie i pojedynczo.

Galaretka z pigwy - przepis

  1. Białka ubij mikserem na sztywną pianę.
  2. Połącz połowę piany z masą maślano-waniliową.
  3. Mąkę przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia.
  4. Połowę mąki i proszku dodaj do ciasta, potem dołącz do niego drugą połowę piany, wymieszaj. Znowu dołóż połowę mąki i proszku.

Ciasto z pigwą i jabłkami - przepis

  1. Delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  2. Ciasto przelej do podłużnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Pigwę wyszoruj i pokrój na kawałeczki. Ułóż ją na wierzchu ciasta lub wmieszaj w środek.
  4. Piecz przez 45-50 minut, aż do suchego patyczka.
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: pigwa, ciasto

Redakcja poleca

REKLAMA