Ciasto kokosowe na zimno

Bez pieczenia - idealne na cieplejsze dni!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto kokosowe na zimno
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na spód:
  • 10 dag pokruszonych herbatników
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 10 dag wiórków kokosowych
Na masę kokosową:
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 6 dag cukru
  • 6 dag wiórków kokosowych
  • budyń waniliowy
  • 50 ml likieru kokosowego
  • 15 g żelatyny
  • płatki migdałów do dekoracji
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasto kokosowe na zimno!

  1. W rondlu rozpuść masło razem z cukrem.
  2. Zdejmij z ognia, dodaj herbatniki i wiórki kokosowe, wymieszaj.
  3. Masę przełóż do tortownicy i ugnieć łyżką.
  4. Żelatynę zalej odrobinę zimnej wody i odstaw, aby napęczniała.
  5. W 1/2 szklanki mleczka kokosowego rozpuść budyń, pozostałe mleko zagotuj, dodaj cukier i wiórki kokosowe, chwilę gotuj.
  6. Następnie wlej mleko z proszkiem budyniowym i zagotuj, ciągle mieszając.
  7. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i likier kokosowy, dokładnie wymieszaj.
  8. Lekko przestudzoną masę kokosową przełóż do tortownicy na przygotowany wcześniej spód.
  9. Odstaw do lodówki.
  10. Gdy masa stężeje, wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi.
  11. Ciasto podawaj schłodzone.

Sprawdź inne letnie przepisy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)