Budyniowy placek z owocami - przepis składniki i przygotowanie

Najlepszy deser na każdą okazję? Wypróbuj budyniowy placek z owocami!
Weronika Kwaśniak / 12.08.2016 07:04
DRUKUJ PRZEPIS
Budyniowy placek z owocami - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 jajka
  • 3/5 szklanki cukru
  • 7,5 dag mąki ziemniaczanej
  • 13 dag mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • budyń bez cukru o smaku śmietankowym
  • budyń bez cukru o smaku czekoladowym
  • 500 g moreli (lub brzoskwiń)
Przygotowanie:

Zobacz przepis na budyniowy placek z owocami: możesz użyć do niego moreli, brzoskwiń, śliwek, jabłek... Pyszności!

  1. Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Masło roztop.
  3. Jajka ubij z cukrem na puch.
  4. Do masy jajecznej dodaj mąkę i rozpuszczone masło, wymieszaj dokładnie.

Placek cynamonowy - przepis

  1. Ciasto podziel na dwie porcje.
  2. Do jednej dodaj budyń śmietankowy, do drugiej budyń czekoladowy, wymieszaj.
  3. Owoce umyj, usuń pestki i pokrój na kawałki.
  4. Blaszkę o wymiarach 20 na 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Placek z galaretką - przepis

  1. Przełóż do niej jasne ciasto i wyrównaj.
  2. Na wierzch wylej czekoladowe ciasto i poukładaj kawałki owoców.
  3. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni C - najlepiej używając funkcji góra-dół.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA