Karpatka z kremem - przepis składniki i przygotowanie

Ten deser to prawdziwy kulinarny klasyk.
Weronika Kwaśniak / 19.05.2014 11:29
DRUKUJ PRZEPIS
Karpatka z kremem - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:


  • 125 g margaryny (pół kostki)
  • 250 ml szklanka wody
  • 170 g szklanka mąki
  • 5 jajek
  • szczypta proszku do pieczenia (2 g)
  • szczypta soli

Krem:


  • 250 g (kostka) margaryny
  • 1 krem karpatkowy lub budyniowy (na 500 ml)
  • 500 ml mleka
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na karpatkę z kremem!

  1. Do rondelka wlej wodę, włóż 1/2 kostki margaryny i sól, zagotuj, wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszaj energicznie łyżką, aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odstawać od ścianek rondla.
  2. Rondel zdejmij z ognia.
  3. Gdy masa lekko przestygnie, dodawaj do niej po 1 jajku, cały czas mieszając mikserem.
  4. Dwie identyczne foremki o wymiarach podstawy 22x27cm (lub jedną do powtórnego pieczenia), wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Ciasto podziel na pół i wyłóż nim (cienką warstwą) przygotowane foremki.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut w 200 st.C.
  7. Nie otwieraj przez pierwsze 15 minut pieczenia, by ciasto nie opadło.
  8. Przygotuj krem.
  9. Połowę mleka zagotuj, resztę wymieszaj z kremem w proszku i wlej do gotującego mleka ciągle mieszając.
  10. Wystudź pod przykryciem.
  11. Miękką margarynę zmiksuj dodając do niej partiami przestudzony krem.
  12. Na jeden z upieczonych placków ciasta wyłóż przygotowany krem i przykryj drugim plackiem.
  13. Całość delikatnie dociśnij i odłóż na godzinę do lodówki.
  14. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Sprawdź inne przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS