Stosując dietę lekkostrawną, można jeść mięso, ale tylko chude gatunki, np. wołowinę, cielęcinę, drób bez skórki (zwłaszcza piersi z kurczaka lub indyka), królika. W menu mogą się też znaleźć również chude gatunki wędlin: szynka, polędwica drobiowa. Takie mięso ma wysoką zawartość białka, a niską - tłuszczu i cholesterolu.
Sposoby przygotowywania lekkostrawnego mięsa:
- gotowanie w wodzie,
- gotowanie na parze np. indyk gotowany na parze,
- pieczenie w folii,
- duszenie.
Tak przygotowane mięso jest miękkie, soczyste, delikatne, odżywcze i zdrowe. Od czasu do czasu można delikatnie obsmażyć mięso bez dodatku tłuszczu.
Z mięsa można przyrządzać np. pulpety lub potrawki (np. gotowane pulpety z indyka). Nie podrażniają one przewodu pokarmowego, a dostarczają pełnowartościowego białka i żelaza, wzmacniającego organizm.
Niewskazane jest natomiast mięso tłuste:
- baranina,
- wieprzowina,
- gęś,
- kaczka.
Zrezygnować należy zwłaszcza z takich metod przyrządzania jak: smażenie i pieczenie (z dodatkiem tłuszczu). Nasiąknięte tłuszczem potrawy są ciężkostrawne, obciążają przewód pokarmowy i nasilają dolegliwości trawienne.
Treść artykułu pierwotnie opublikowana 29.10.2009.
Więcej o diecie lekkostrawnej:
Dieta lekkostrawna - produkty
Gotowanie na parze - przepisy kulinarne