Które mięso jest lekkostrawne?

lekkostrawne mięso fot. Adobe Stock
Lekkostrawne mięso to: drób, cielęcina, wołowina i królik. Najlepsze sposoby ich przygotowywania to gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii lub duszenie.
/ 30.09.2020 08:05
lekkostrawne mięso fot. Adobe Stock

Stosując dietę lekkostrawną, można jeść mięso, ale tylko chude gatunki, np. wołowinę, cielęcinę, drób bez skórki (zwłaszcza piersi z kurczaka lub indyka), królika. W menu mogą się też znaleźć również chude gatunki wędlin: szynka, polędwica drobiowa. Takie mięso ma wysoką zawartość białka, a niską - tłuszczu i cholesterolu.

Sposoby przygotowywania lekkostrawnego mięsa:

Tak przygotowane mięso jest miękkie, soczyste, delikatne, odżywcze i zdrowe. Od czasu do czasu można delikatnie obsmażyć mięso bez dodatku tłuszczu.

Z mięsa można przyrządzać np. pulpety lub potrawki (np. gotowane pulpety z indyka). Nie podrażniają one przewodu pokarmowego, a dostarczają pełnowartościowego białka i żelaza, wzmacniającego organizm.

Niewskazane jest natomiast mięso tłuste:

  • baranina,
  • wieprzowina,
  • gęś,
  • kaczka.

Zrezygnować należy zwłaszcza z takich metod przyrządzania jak: smażenie i pieczenie (z dodatkiem tłuszczu). Nasiąknięte tłuszczem potrawy są ciężkostrawne, obciążają przewód pokarmowy i nasilają dolegliwości trawienne.

Treść artykułu pierwotnie opublikowana 29.10.2009.

Więcej o diecie lekkostrawnej:
Dieta lekkostrawna - produkty
Gotowanie na parze - przepisy kulinarne

Redakcja poleca

REKLAMA