Baba podolska

Babkę udekoruj rozpuszczoną polewą czekoladową i posyp suchym makiem

Baba podolska

Baba podolska

Składniki:

  • 50 dag mąki   
  • 3 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 l letniego mleka
  • 2 jajka
  • 15 dag margaryny
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • duża puszka masy makowej z bakaliami (ok. 90 dag)
  • 2 łyżeczki suchego maku
  • polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

1. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie. Wkruszyć w nie drożdże, dodać łyżkę cukru, wlać mleko i wymieszać z niewielką ilością mąki. Oprószyć mąką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

2. Dodać jajka i pozostałe składniki: mąkę, cukier, margarynę, migdały, skórkę cytrynową i sól. Wyrobić z mąką i rozczynem ciasto – tak długo, aż w cieście zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.

3. Ciasto rozwałkować na grubość pół cm. Rozsmarować na nim masę makową, zawinąć. Dużą formę na babkę posmarować margaryną i obsypać mąka. Włożyć do niej ciasto, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec 40 minut w temp. 180 st. C. Po ostudzeniu i wyjęciu z formy polać rozpuszczoną polewą czekoladową i posypać suchym makiem.

Wielkanocne przysmaki - forum >>

Przyjaciółka
Oceń artykuł 4 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: