Baba z ajerkoniakiem - przepis

Baba z ajerkoniakiem fot. STOCKFOOD/FREE
Zamiast startej czekolady do babki można dodać pokrojone na drobne kawałki cukierki krówki
/ 06.02.2013 16:44
Baba z ajerkoniakiem fot. STOCKFOOD/FREE
Składniki:
  • szklanka cukru (drobnego)
  • 25 dag mąki pszennej
  • tabliczka białej czekolady
  • 15 dag miękkiego masła
  • 125 ml ajerkoniaku
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • biała polewa czekoladowa
  • rodzynki do dekoracji
  • masło i kasza manna do formy

Sposób wykonania:

1. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Po kolei wbijać jajka i wlewać ajerkoniak, ucierać.

2. Do masy maślanej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz startą na tarce z dużymi oczkami białą czekoladę, wymieszać.

3. Ciasto przelać do formy z kominkiem, wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Piec około godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 st. C.

4. Upieczoną i ostudzoną babkę wyjąć z formy. Polać rozpuszczoną białą polewą czekoladową, ozdobić rodzynkami.

Wielkanocne przysmaki - forum >>