Kartoflanka Magdy Gessler - przepis na tradycyjną zupę

Kartoflanka Magdy Gessler zachwyca aromatem wieprzowych żeberek i boczku. Jej przygotowanie zajmie ci chwilę, ale pozwól by wywar gotował się dłużej niż 60 minut.
Weronika Kwaśniak / 19.04.2021 12:23
DRUKUJ PRZEPIS
Kartoflanka Magdy Gessler - przepis na tradycyjną zupę fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g tłustej kiełbasy,
  • 500 g wędzonego boczku,
  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 3 l wody,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały seler,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki musztardy,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Kartoflanka Magdy Gessler doprawiona jest liśćmi laurowymi, zielem angielskim i majerankiem. Wywar przygotowany jest z kilku rodzajów mięs m.in. z tłustej kiełbasy i boczku.

Kartoflanka to tradycyjna polska zupa, która jest bardzo lubiana w wielu domach. To sycąca danie jednogarnkowe, które - dzięki dodatkowi mięsa - może posłużyć za cały obiad.

  1. Boczek i żeberka włóż do garnka, zalej 3 litrami zimnej wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
  2. Całość posól i gotuj na małym ogniu przez godzinę, aż żeberka będą miękkie.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  4. Marchew, selera i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  5. Ziemniaki i starte warzywa dodaj do garnka, w którym gotuje się mięso i gotuj je do miękkości.
  6. Żeberka i boczek wyjmij z garnka, pokrój i dodaj z powrotem do zupy.
  7. Kiełbasę pokrój na plasterki, podsmaż bez dodatku tłuszczu i dodaj do zupy.
  8. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na wytopionym z kiełbasy tłuszczu. Dodaj do zupy.
  9. Śmietanę wymieszaj z musztardą, zahartuj chochlą gorącej zupy, powoli wlewaj do zupy, stale mieszając.
  10. Dopraw kartoflankę majerankiem, solą i pieprzem.
  11. Kartoflankę Magdy Gessler podawaj posypaną natką pietruszki. Idealnym dodatkiem będzie również świeże pieczywo.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler" (premiera 17 IV 2014) - przepis opublikowany pierwotnie 15.04.2014 na zlecenie Edipresse

Więcej przepisów Magdy Gessler:
Zupa gulaszowa według Magdy Gessler
Zupa rybna według przepisu Magdy Gessler
Flaki według Magdy Gessler

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA