Tarta z boczkiem i cebulą - przepis składniki i przygotowanie

Dopraw ją gałką muszkatołową!
Weronika Kwaśniak / 20.02.2015 07:01
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z boczkiem i cebulą - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:  


  • 25 dag mąki  
  • 12 dag masła  
  • jajko  
  • natka
  • łyżka śmietany  
  • szczypta proszku do pieczenia  
  • sól

Na farsz:


  • 40 dag cebuli  
  • 2 łyżki oleju  
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany
  • 10 dag wędzonego boczku w plasterkach
  • gałka muszkatołowa  
  • sól  
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę z boczkiem i cebulą!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Wylep nim foremkę, upiecz na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C.
  3. Cebulę pokrój w krążki, podduś na oleju. Ostudź, rozłóż na cieście.
  4. Polej masą przygotowaną z jajek i śmietany, doprawioną solą, pieprzem i gałką.
  5. Na wierzchu połóż plasterki boczku, posyp pieprzem.
  6. Piecz około 35 min w temperaturze 180 stopni C.

Zobacz inne przepisy na tarty:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA