Tort naleśnikowy z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie

Efektowny i pyszny!
Weronika Kwaśniak / 21.08.2015 05:38
DRUKUJ PRZEPIS
Tort naleśnikowy z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:


  • 20 dag mąki
  • żółtko
  • jajko
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 2 dag drożdży
  • 2,5 dag margaryny roztopionej
  • olej
  • 5 dag cukru

Na nadzienie:  


  • 4 jabłka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tort naleśnikowy z jabłkami!

  1. Drożdże wymieszaj z mlekiem.
  2. Następnie połącz z resztą składników i zmiksuj na gładkie ciasto. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany.
  3. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  4. Smaż naleśniki, lejąc ciasto na grubość około 1/2 cm.
  5. Jabłka pokrój w plasterki, obsmaż na maśle, oprósz cukrem i cynamonem.  
  6. Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem.
  7. Układaj w nim naleśniki naprzemiennie z jabłkami.
  8. Zapiekaj przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.

Zobacz inne przepisy z jabłkami:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA