Tartaletki z mango - przepis składniki i przygotowanie

Naprawdę elegancki deser!
Weronika Kwaśniak / 16.10.2014 05:00
DRUKUJ PRZEPIS
Tartaletki z mango - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:


  • 25 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 jajka

Krem z mango:


  • puree z 2 dojrzałych mango
  • 10 dag cukru
  • sok z cytryny
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartaletki z mango!

  1. Z podanych składników zagnieć szybko kruche ciasto.
  2. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 2 godziny.
  3. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm.
  4. Wytnij kółka, wylep nimi foremki na tartaletki.
  5. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
  6. Wyjmij i wystudź.
  7. Puree z mango podgrzej.
  8. Dodaj cukier, sok z cytryny, żółtka.
  9. Podgrzewaj, mieszając. Nie zagotuj.
  10. Mąkę rozrób z łyżką wody, wlej do puree, wymieszaj.
  11. Podgrzej, dodaj masło, wymieszaj, żeby się rozpuściło. Schłodź.
  12. Tartaletki napełnij budyniem z mango.
  13. Wierzch udekoruj bitą śmietaną i ewentualnie bezą.

Zobacz inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS