Podłużne pączki z bitą śmietaną - przepis

Podłużny pączek fot. Adobe Stock
Pączki będą lżejsze, jeśli – zamiast bitą śmietaną – przełożysz je homogenizowanym serkiem waniliowym!
/ 12.07.2018 20:54
Podłużny pączek fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 2 godz.
Smażenie: 30 min
Sztuka: 350 kcal

Składniki na 10 sztuk:

- 3 szklanki mąki
- 5 dag masła
- 3 żółtka
- 3 dag drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki soku z pomarańczy
- skórka otarta z pomarańczy
- olej
- sól

Na krem:

- 500 ml schłodzonej kremówki
- 2 usztywniacze do śmietany

Do dekoracji pączków:

- cukier puder
- skórka pomarańczowa

Sposób wykonania pączków:

1. Mleko lekko podgrzej, wkrusz drożdże, wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Do miski przesiej mąkę z solą. Żółtka ubij z cukrem. Dodaj do mąki drożdże, masę jajeczną, sok i skórkę pomarańczową. Zagnieć ciasto (w połowie wyrabiania wlej roztopione masło). Ciasto ułóż w misce, przykryj folią, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

2. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 kawałków. Uformuj bułeczki długości 8 cm. Przykryj, odstaw na 30 min. Pączki smaż na złoto z obu stron na oleju. Wyjmij na papier kuchenny.

3. Kremówkę ubij z usztywniaczem, dosłodź do smaku cukrem pudrem. Pączki przekrój wzdłuż na pół, posmaruj  śmietaną, przykryj wierzchami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką.

Pączki, faworki i inne słodkości na ostatki - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA