Pączki różane - przepis

Pączki z różą fot. Adobe Stock
Zrób sama domowe pączki z różą i ciesz się smakiem jak za dziecka, kiedy smażyła je babcia!
/ 11.07.2018 22:55
Pączki z różą fot. Adobe Stock

Składniki:
- 60 dag mąki
- 1 szklanka mleka
- 5 dag drożdży
- 13 dag masła
- 8 dkg cukru
- 8 żółtek
- 2 jajka
- 1 kieliszek rumu
- pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
- szczypta soli
- pół szklanka cukru pudru
- 1 szklanka konfitur z róży

Lukier:
- 25 dag cukru pudru
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
- 2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej

Sposób wykonania pączków:
Rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, mlekiem i 2 łyżeczkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka i jajka z pozostałym cukrem i masłem na pianę. Dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, szczyptę soli, arak i skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto dobrze. Przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Uformować małe pączki, nadziewać je konfiturami. Poczekać aż urosną. Ciasto jest rzadkie. Lekko rozlewa się po stolnicy, tworząc placki. Po wrzuceniu na wrzący tłuszcz pączki staną się ponownie okrągłe.     

Rozgrzać smalec w głębokim rondlu. Wkładać pączki. Smażyć na rumiano. Przewracać podczas smażenia. Odsączyć. Ułożyć lukier.

Przygotowanie lukru:
Utrzeć cukier utrzeć ze śmietanką na gładką masę o konsystencji miodu. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Pączki smarować pędzelkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA