Babka z makiem

Do babki z makiem zamiast kiślu wiśniowego można dodać pomarańczowy lub truskawkowy. Spróbuj!

fot. A. Rogalski
  • czas wykonania: 40min.
  • liczba porcji: 10
Poziom trudności: średni

Sposób przygotowania

  1. Margarynę utrzyj z cukrem. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Dokładnie zmiksuj na gładkie ciasto.
  2. Masę podziel na trzy części. Do jednej dodaj mak, a do pozostałych po torebce kiślu.  
  3. Foremkę do baby wysmaruj masłem i wysyp mąką. Nałóż ciasto wiśniowe, potem cytrynowe, a na końcu masę z makiem.
  4. Wstaw babkę do piekarnika. Pieczokoło 75 minut w temp. 185 stopni do suchego patyczka. Upieczone ciasto lekko ostudź, wyjmij na kratkę. Ostudzone ciasto polukruj i udekoruj.
corner1corner2

Tego potrzebujesz:

  • 2 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki suchego maku
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 kisiel wiśniowy

Dodatki:

  • masło i mąka do foremki
Pani Domu
Oceń przepis 5 5 5 5 5 5 2 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
iga2014.01.11 18:29
A ten mak to suchy trzeba dać?
Raport specjalny