Keks z bakaliami

Keks najlepiej upiec 3 dni przed świętami, owinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce!

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

fot. STOCKFOOD/FREE

Składniki na keks z bakaliami:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • szklanka cukru
  • torebka cukru wanilinowego
  • 30 dag mieszanych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, suszone figi, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu rumowego

Sposób wykonania:

  1. Przygotować bakalie. Większe owoce pokroić w kosteczkę (rodzynki i figi można wcześniej namoczyć w rumie albo winiaku). Orzechy i migdały grubo posiekać (wcześniej posypać je niewielka ilością cukru, żeby nie podskakiwały na deseczce).
  2. Miękkie masło zmiksować na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym.
  3. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku.
  4. Wlać zapach rumowy. na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakaliami. Wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy keksowej.
  6. Keks z bakaliami piec ok. godzinę w temperaturze 180 st. C. Ostudzić, wyjąć z pergaminem. przed podaniem usunąć pergamin, keks oprószyć niewielką ilością cukru pudru.
Przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz więcej świątecznych inspiracji:

Publikacja:
Oceń artykuł 29 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Beatka2013.06.17 11:39
Keks z bakaliami kojarzy mi się z babcinym domkiem...
aga2013.06.11 13:20
Keks z bakaliami w moim domu jest robiony zawsze na święta ;)
Gość2013.04.18 10:41
juz probuje piec, pieknie opisane a wyglad jeszcze piekniejszy
Raport specjalny