Gruszkowy sernik z kruszonką - przepis

Sernik z gruszką fot. Adobe Stock
Dla wzbogacenia smaku – do sera można dodać bakalie... Zobacz przepis na pyszny deser dla całej rodziny!
/ 26.07.2018 19:59
Sernik z gruszką fot. Adobe Stock

Przygotowanie:  45 min

Składniki na 16 porcji:

  • 30 dag mąki
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • 1 żółtko surowe
  • 5 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 2 – 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

Na masę serową:

  • 0,5 kg mielonego sera
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 5 – 6 twardych gruszek
  • 1 torebka budyniu waniliowego

Na kokosową kruszonkę:

  • 20 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 15 dag mąki
  • 5 dag wiórków kokosowych

Sposób wykonania sernika z kruszonką:

  1. Zagnieć składniki kruszonki. Uformuj z nich kulę i włóż do zamrażalnika.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dobrze wysiekaj z pokrojonym na płatki schłodzonym masłem. Dodaj ugotowane na twardo żółtka przetarte przez sito, surowe żółtko, cukier i śmietanę. Składniki połącz nożem, a następnie szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny. 

  • Przyrządź masę serową. Żółtka utrzyj z cukrem i stopniowo dodawanym po łyżce serem. Wymieszaj z proszkiem budyniowym oraz ubitymi na sztywną pianę białkami.
  • Gruszki umyj, wytrzyj i cienko obierz ze skórki. Następnie pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne. Tortownicę natłuść i wyłóż ciastem formując wysokie brzegi. Ułóż cząstki gruszek i przykryj je masą serową.
  • Na wierzchu rozsyp kruszonkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 60 minut.
  • Pyszne ciasta - forum >>

    Redakcja poleca

    REKLAMA