Przygotowanie 20 min
Chłodzenie ok. 1,5 godz.
Sztuka ok. 80 kcal
Przepis na 18 sztuk:
- 3 duże gruszki
- szklanka naturalnego jogurtu
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki kremówki (30 proc. tłuszczu)
- 2 opakowania galaretki pomarańczowej, cytrynowej lub agrestowej
Sposób wykonania:
1. Jogurt mocno podgrzej w rondelku, wsyp galaretki i mieszając, rozpuść. Odstaw z ognia, lekko przestudź.
2. Gruszki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z galaretką. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj do masy. Niezbyt dużą kwadratową foremkę wyłóż folią spożywczą i wypełnij masą gruszkowo-jogurtową. Odstaw do lodówki na 1,5 godziny.
3. Przed podaniem galaretkę wyjmij na deskę, pokrój na 18 kwadratów i ułóż na półmisku. Możesz je udekorować kleksami bitej śmietany oraz pokrojonymi gruszkami lub polać musem z rozmrożonych malin.
Smakowite desery - forum >>