Składniki:
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 tabliczki czekolady deserowej
- 4 łyżki likieru pomarańczowego
- 2 gruszki pokrojone na cząstki
- szklanka śmietany kremówki
Sposób wykonania:
1. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody.
2. 3 żółtka z 2 łyżkami cukru ubić na gęstą jasną masę. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać.
3. Na parze w miseczce rozpuścić jedną czekoladę, dodać likier, wymieszać. (Drugą czekoladę rozpuścić, rozsmarować na folii aluminiowej i uformować falbanę.) Przestudzoną czekoladę z likierem dodać do ubitych żółtek, wymieszać.
4. Ubić pianę z 3 białek z 2 łyżkami cukru. Dodać do masy czekoladowej razem z ubitą na sztywno śmietaną kremówką. Delikatnie składniki wymieszać.
5. Cząstki gruszek obgotować w syropie cukrowym (proporcja wody do cukru 1:1 lub 1:2), osączyć, ostudzić.
6. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową posmarowaną masłem. Przełożyć połowę kremu, na nim rozłożyć gruszki i przykryć resztą kremu. Schładzać 2 godziny. Przed podaniem udekorować czekoladową falbaną.
Smakowite desery - forum >>