Przygotowanie: 90 min
Składniki na 12 porcji sernika z malinami:
Na ciasto:
- 25 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 2–3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, tłuszcz do formy
Na masę sernikową:
- 40 dag mielonego twarogu
- 20 dag (1 opakowanie) waniliowego serka homogenizowanego
- 15 dag cukru
- 4 jajka
- 1 torebka cukru waniliowego
Na górną warstwę sernika z malinami:
- 1 kg malin
- 1/2 szklanki białego wina
- 10 dag obranych migdałów
- 3 łyżki czystej pektyny jabłkowej
Sposób wykonania sernika z malinami:
- Zagnieć kruche ciasto na sernik. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód dużej (28 cm) lekko natłuszczonej tortownicy. Podpiecz na złoty kolor (10–12minut) w temp. 200 st.
- Jajka ubij z cukrem i wanilią. Ucieraj dodając po łyżce mielonego sera i serka homogenizowanego. Do masy serowej dodaj posiekane migdały. Na podpieczonym spodzie rozsyp jedną czwartą malin. Przykryj masą serową.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 45 minut. Odstaw do ostudzenia.
- Pozostałe maliny (zostaw kilka do dekoracji) rozgotuj z dodatkiem wina, przetrzyj przez sitko. Przecier podgrzej. Wsyp pektynę i energicznie mieszając, gotuj 3 minuty, aż pektyna się rozpuści. Odstaw z ognia i ostudź. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej na wierzch sernika. Odstaw do zastygnięcia. Potem wierzch sernika udekoruj malinami i migdałami.