Kulinarne porady na Wielkanoc - 5 trików

kulinarne porady na wielkanoc, jak uratować wielkanocne potrawy, triki szefa kuchni fot. Fotolia/kolaż Polki.pl
Dzięki nam ugotujesz idealne jajka, sernik nie popęka, a ciasto drożdżowe będzie pulchne!
Weronika Kwaśniak / 10.03.2016 17:07
kulinarne porady na wielkanoc, jak uratować wielkanocne potrawy, triki szefa kuchni fot. Fotolia/kolaż Polki.pl

Kilka ostatnich dni przed świętami to bardzo intensywny okres dla każdej z nas. Musimy wtedy robić jednocześnie kilka rzeczy naraz, dlatego nie wszystko wychodzi idealnie.

Jak przyrządzić idealne jajka? Jak przygotować najlepszą białą kiełbasę? Jak wydłużyć świeżość pieczeni? Jak zapobiec pękaniu sernika? Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? Poznaj najlepsze kulinarne porady na Wielkanoc!

1. Jak przedłużyć trwałość pieczeni?

Pieczeń zachowa świeżość przez 4 dni, jeśli umieścisz ją w plastikowym pojemniku lub zawiniesz w folię aluminiową. Niedużą porcję można też do tygodnia przechowywać w tłuszczu (musi nim być pokryte całe mięso).

2. Jak zapobiec pękaniu sernika?

Sernik nie pęknie, jeśli składniki będziesz miksować krótko, tylko aż się połączą. Pieczenie w kąpieli wodnej również zapobiega pękaniu!

3. Jak zapobiec pękaniu jajek?

Aby jajka nie pękały w czasie gotowania, nie wkładaj ich do wrzątku tuż po wyjęciu z lodówki. Najpierw potrzymaj je w temperaturze pokojowej. Możesz też delikatnie nakłuć jajka igłą na zaokrąglonym czubku, gdzie znajduje się pęcherzyk powietrza.

4. Jak sprawić, by biała kiełbasa nie pękła?

Białą kiełbasę przed pieczeniem nakłuj 2-3 razy widelcem. Przez otworki wypłynie tłuszcz, który inaczej uszkodziłby osłonkę. Przed włożeniem kiełbasy do piekarnika nie rozdzielaj pęt i nie odcinaj końców, gdyż w przeciwnym razie się rozpadnie.

5. Jak przyrządzić idealne ciasto drożdżowe?

Po pierwsze - składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli będą zbyt zimne, ciasto nie wyrośnie. Po drugie - po upieczeniu ciasta wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Wyjmij ciasto po kilkunastu minutach - wtedy nie opadnie.

Na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"

Zobacz inne porady kulinarne:

Redakcja poleca

REKLAMA