Szynka z pieca - przepis, składniki i przygotowanie

Idealne mięso na świąteczny obiad!
Weronika Kwaśniak / 30.03.2015 03:33
DRUKUJ PRZEPIS
Szynka z pieca - przepis, składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • ok. 1,5 kg surowej szynki wieprzowej
  • 1 l przegotowanej, zimnej wody
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • majeranek
  • mielona papryka
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na szynkę z pieca!

  1. Szynkę opłucz.
  2. Do wody dodaj przyprawy (marynata powinna być dość słona) i wymieszaj, by rozpuściła się sól.
  3. Włóż do niej mięso, odstaw w chłodne miejsce na około 12 godzin.
  4. Szynkę wyjmij z marynaty, osącz.
  5. Przełóż do brytfanny, piecz około 20 minut w 200°C.
  6. Po tym czasie mięso zalej gorącą wodą i piecz jeszcze około 50 minut.
  7. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź szpikulcem, czy pieczeń jest gotowa (płyn wypływający z mięsa po nakłuciu powinien być przezroczysty, jeśli ma różową barwę szynkę trzeba dopiec).

Zobacz też przepisy na babki:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA