Nie musisz być profesjonalistką, aby upiec swój własny, domowy chleb - pomimo że początkowo to zadanie wydaje się być trudne. Może również wymagać wielu prób i błędów, a pierwsze bochenki często bywają nieudane.
Nie zrażaj się jednak, bo droga do perfekcji wcale nie jest długa, a dzięki naszym wskazówkom już twoje pierwsze wypieki mogą okazać się prawie idealne!
Dlaczego warto upiec własny chleb? Masz wtedy gwarancję, że nie zawiera on żadnych "polepszaczy", a dodatkowo dłużej zachowa świeżość!
Jak upiec chleb - wykonanie zakwasu
Jeśli dostaniesz zakwas od kogoś znajomego, masz ułatwione zadanie. Jeśli nie, nie przerażaj się - samodzielne wykonanie zakwasu wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać.- Do przygotowania zakwasu potrzebne jest na początku wyłącznie 100 g mąki (najlepiej żytniej, chlebowej) i 100 ml wody. Woda nie powinna być ani zbyt zimna, ani zbyt gorąca.
- Wymieszaj mąkę i wodę, tak aby nie było grudek - najlepiej zrób to w sporej misce.
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
- Po upływie 24 godzin do zakwasu dodaj 100 g mąki i 100 ml wody, wymieszaj.
- Powtarzaj czynności przez 4-5 dni.
Jak upiec chleb - zakwaszenie ciasta
Na kilka godzin przed wykonaniem ciasta, dodaj do zakwasu około pół szklanki mąki. Dolej również wody, aby zakwas nabrał konsystencji ciasta naleśnikowego. Wymieszaj i odstaw na 3-4 godziny.Do zakwaszenia chleba będziesz potrzebować:
- przygotowanego zakwasu
- 700 g mąki żytniej chlebowej
- 800 ml letniej wody
- Składniki na chleb wymieszaj w misce - powinna być spora, bo ciasto urośnie. Nie zużywaj całego zakwasu! Ok. 1/5 pozostaw.
- Mieszaj dokładnie, aby masa nie miała grudek. Ciasto powinno być nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego.
- Chleb powinien wyrosnąć - pozostaw go na co najmniej 12 godzin w ciepłym i jasnym miejscu.
Sprawdź inne porady kulinarne:
Jak wyczyścić przypalony garnek - 5 sposobów
Owoce morza - przewodnik. Jak przyrządzać owoce morza?
Nowalijki - czy są naprawdę zdrowe?
Owoce morza - przewodnik. Jak przyrządzać owoce morza?
Nowalijki - czy są naprawdę zdrowe?
Jak upiec chleb - przygotowanie ciasta
Kiedy upłynie już 12 godzin, możesz przystąpić do dalszych czynności. Tym razem będziesz potrzebować:- lekko ponad łyżkę soli
- 300 ml letniej wody
- 750 g mąki (np. orkiszowej)
- dodatków wg własnego uznania - pestek dyni, pestek słonecznika, itd.
- Składniki wymieszaj razem z zakwaszonym ciastem, które wyrastało przez 12 godzin.
- Mieszaj ciasto, dopóki nie będzie mieć grudek.
- Przy pieczeniu chleba na nowym zakwasie, warto dodać do ciasta odrobinkę drożdży wymieszanych z wodą i cukrem.
- Masę przelej do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.
- Blaszki przykryj ściereczkami i pozostaw na 3 godziny w ciepłym miejscu.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, chleb można piec.
- Wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury. Po upływie 10 minut zmniejsz temperaturę do 200-220 stopni i piecz przez 45-50 minut.
- Kiedy chleb będzie upieczony, wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek.
- Po 20-30 minutach chleb możesz wyjąć z piekarnika, a następnie wystudzić.
Jak upiec chleb - ważne wskazówki
- Chleb powinien być pieczony w wysokiej temperaturze.
- Zaraz po upieczeniu możesz lekko spryskać bochenek wodą - skórka będzie bardziej chrupka.
- Jeśli zakwas pokryje się pleśnią, to znaczy że się zepsuł i niestety należy go wyrzucić.
- Pierwsze wypieki są najtrudniejsze, bo nowy zakwas może nie być wystarczająco "produktywny".
Sprawdź inne porady kulinarne:
Jak dobrać mąkę do potrawy - poradnik
Co zrobić, żeby nic nie wykipiało - 5 sposobów
Jak przedłużyć świeżość produktów - 15 porad
Co zrobić, żeby nic nie wykipiało - 5 sposobów
Jak przedłużyć świeżość produktów - 15 porad